Yoga staat voor eenheid of één-wording. En met 'yoga' wordt in principe de situatie bedoeld waarin je jezelf goed en in balans voelt. Door middel van je ademhaling, je aandacht en bewustzijn én de yoga-houdingen en -bewegingen werk je aan je lichamelijke, geestelijke en emotionele gezondheid.

Iedereen weet dat ziekte en pijn ons uit balans kunnen brengen. Ziekte brengt soms ook beperkingen en blijvende veranderingen met zich mee. We krijgen te maken met een veranderd lichaam en een verschuiving van onze conditie en energie. We ervaren dat ook onze omgeving soms niet helemaal begrijpt wat de ziekte met ons heeft gedaan, wat weer kan leiden tot conflicten, onzekerheid, pijn en verdriet.

De yogalessen op het KCO kunnen je helpen om rust en ontspanning te vinden tijdens of na je ziekteproces of revalidatie:

  • Ademhalingsoefeningen zorgen voor kalmte, rustige energie, het afvoeren van afvalstoffen
  • Aandacht- en bewustzijn-oefeningen zorgen dat onze gedachten en emoties rustig worden.
  • Yogahoudingen en bewegingen strekken en openen het lichaam en werken als massage daar waar pijn, blokkades of verstijvingen zijn ontstaan. hierbij strekken we niet alleen onze spieren en pezen maar ook het zenuwstelsel waardoor het hele systeem kan kalmeren.
  • Een kalm en ontspannen lichaam en geest kan beter herstellen.

 

Je hoeft geen yoga ervaring te hebben

Iedereen kan meedoen met de lessen ongeacht conditie of blessures. De lessen zijn rustig, afwisselend en altijd afgestemd op jouw mogelijkheden. We maken gebruik van yogamatten maar we werken soms ook op een stoel of op een grote yoga bal.

"Het beoefenen en beleven van yoga in het KCO heeft mij enorm ondersteund in het proces van herstel. Het is voor mij een bewustwording op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. ik heb geleerd om zuinig te zijn op mijn energie en dat ik zacht mag zijn voor mezelf. Dat betekent dat ik mijn grenzen heb leren voelen en mijn weerstanden, spanningen en patronen heb ontdekt tijdens de oefeningen/poses en hoe daar mee te "dealen". Daarin is de yoga docente een enorme ondersteuning die met respect, diepgang, professionaliteit en humor de lessen aanbiedt. Door haar manier  van lesgeven zijn de bewustwordingen belangrijke handvatten in het alledaagse geworden. ik voel innerlijke rust, ontspanning, ontlading en kan op een goede manier mijn energie doseren."
 
Deelnemer 1
"In eerste instantie was ik wat sceptisch (ik wilde gewoon weer hardlopen) maar al snel werd ik enthousiast over de yoga op de woensdagmorgen. Als je lichaam het af laat weten en niet doet en kan wat je eigenlijk wilt en je weer 'vriendjes' wilt worden met je lichaam, ben je hier op de juiste plek. Een leuke, gezellige, kleine groep waar veel rekening wordt gehouden met wat je wel of niet kunt. Met inspanning, ontspanning, aandacht, zachtheid en inspirerende woorden leer ik stapje voor stapje op een andere (fysieke) manier met mijn lichaam om te gaan."
 
Deelnemer 2

Voor informatie

Voor informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met het Kennis Centrum Oncologie.

Bel 0570-608600

Of mail sectretariaat@kenniscentrumoncologie.nl

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram